24. 6. 2014.

Др Војислав Шешељ о старој српској религији


ИДЕОЛОГИЈА СРПСКОГ НАЦИОНАЛИЗМА - др Војислав Шешељ

1. Стара српска вера

Страна 184 - 185

''Најобухватнију синтезу дотад прикупљене научне грађе и парцијалних истраживања извршио је на пољу проучавања старе српске религије Веселин Чајкановић. Он је убедљиво доказао да је српска религија старија од античке, те да јој је српски народ привржен до данашњих дана, што се посебно сагледава у природи слављења Божића и крсне славе, обичајима кумства и гостопримства, као и у свадбеним и погребним обредима. У њиховом корену је праисконски култ предака, а примањем хришћанства промењена је само њена спољашња, манифестациона форма, тако што су хришћански свеци номинално преузели улогу ранијих божанстава. Чајкановић то показује на примеру Светог Саве коме народна традиција приписује склоност гневном расположењу и спремност да оштро кажњава, што је божанска карактеристика из старе вере. Свети Сава преузима улогу чудотворца, издашног дароваоца, оштрог судије, неретко сувише ригорозног.''

"Свети Вид је нешто најсветије, највредније што Српство има. Свети Вид је митски предак Србинов, створитељ Српства. Квислиншка, досовска власт је све то погазила. Они се хвале да су то управо урадили на Видовдан. "

Војислав Шешељ, 29. јун, 2001.

Велика Србија број 1640.


др Шешељ: "Ја знам за моју крсну славу, за Светог Луку, да су некадa стари Срби славили Велеса. То је нешто што је национално обележје, а не хришћанско. Ниједан други хришћански народ нема крсну славу."

из књиге Војислава Шешеља "Афирмација парламентаризма" стране 495. и 496.