8. 5. 2013.

Srbi su starosedeoci, a ne došljaci na Balkan

Sve je više dokaza da je u Evropi upravo, na Balkanu nastala civilizacija – izjavio je u Vinči za Pravdu Đankarlo Tomacoli Ticijano, učesnik naučnog skupa koji su organizovali Udruženje za očuvanje i negovanje vinčanske kulture Vinčanski neolit, Udruženje Milutin Milanković, Društvena organizacija za zaštitu azbuke Ćirilica, Regionalna društvena organizacija Objedinjenje Srba Moskva, Serbskoe zemljačestvo Moskva i KoloVenija, Beograd.
Ova naučna konferencija dala je, kako je istaknuto, „personalne dokaze o tome kako je uništavan trag neprekidnosti slovenske dugotrajnosti na ovim prostorima“, da bi se Srbi koji hiljadama godina žive na prostoru Balkana prikazali kao narod koji je Albance, odnosno Ilire u 6. veku potisnuo u planine. Srpska civilizacija koja se, kako je rekao Tomacoli, pripisuje grčkoj i rimskoj kulturi jeste zapravo starosedelačka. Ovaj italijanski istoričar dešifrovao je linearno A i B pismo sa Krita – pomoću staroslovenskih jezika i time dokazao da je kritska kultura slovenska, a ne grčka.

Predsednik Organizacionog odbora konferencije Božidar Mitrović naglašava da je odgovornost za falsifikovanje srpske istorije i na srpskim medijima.

- Štampa i televizija su bili jedan od istorijski najmoćnijih instrumenata brisanja srpske i slovenske istorije, nekad moćniji od inkvizicije i čitavih armija u ratu pojmovima, gde je i pridev srpski/slovenski bio nepoželjan i zabranjen, ne samo u vreme nacista, već čak i u naše vreme (kada i Narodna biblioteka Srbije nije htela da otkupljuje knjige koje su imale taj sunaslov) – rekao je Mitrović i dodao:

- Mi nismo pozvani ni namereni da držimo moralne pridike, da osuđujemo ili rehabilitujemo, već samo pokušavamo da zabeležimo i konstatujemo kako je brisana i uništavana istorija najvećeg etnosa u Evropi, jer se najveća krađa u istoriji čovečanstva (a to je krađa istorije Slovena do VI veka) ne može obeležiti samo u formi naučne konferencije. U svetom okruženju preantičkih artefakata Lepenskog vira i Vinče, srednjovekovnih fresaka sa ogromnog pravoslavnog prostranstva i azbuke različitih epoha, koja se, evo i pred našim očima, proganja i uništava na ulicama prestonice srpskog, pravoslavnog, slobodno možemo reći azbučnog naroda.

U okviru konferencije održan je okrugli sto „o progonu umetnika i naučnika koji su slikali, govorili i pisali o drevnoj slovenskoj istoriji“.

Kustos Muzeja primenjene umetnosti Dušan Milovanović izrazio je pesimizam u pogledu uticaja konferencija na javno mnjenje u Srbiji, s obzirom na to da su srpski mediji obaveštavani iz SANU i sa Filološkog kakulteta da nije reč o ozbiljnoj konferenciji.

- Obavestili su nas da su dobili pozive i da im je rečeno da nije reč o naučnoj konferenciji. Mi moramo organizovati peticiju, to je naš instrument, to je naše oružje – rekao je Milovanović. Protest zbog omalovažavanja konferencije izrazio je Kljusov sa Univerziteta San Dijego u Kaliforniji, koji je 12 godina predavao na Harvardu i koji jer svojim istraživanjem ipsolun hromozoma dao svoj doprinos tezi da su Srbi starosedeoci na Balkanu.

Deo skupa bila je i izložba Neprekidnost umetnosti Lepenskog vira i Vinče sa mnoštvom materijalnih dokaza o prisustvu “SloVena” na ovom prostoru od Lepenskog vira i Vinče.