26. 5. 2013.

Crno Sunce


  • Crno Sunce je okultni simbol, usko povezan sa Svastikom (takodje solarnim simbolom, Suncev Krst) i u moderno vreme takodje sa, na zalost, nacistima. Medjutim, oba pomenuta simbola vuku korene iz pradavnih vremena, iz perioda nastanka prvih civilizacija na zemlji. Naci cemo ih u mnogim istocnim religijama, kod hindusa i budista npr. i oduvek su vazili za pozitivne simbole (za dobru srecu pre svega). Ove simbole su dalje koristili stari Grci, Sloveni, Germani, Kelti...Ono se pominje u brojnim okultnim grupama, pre svega kod Teozofa. To je nevidljivo Sunce, kod kabalista poznato i kao izvot crne svetlosti. Crno oznacava da je nevidljivo, skriveno odnosno okultno. Kaze se da je Crno Sunce bozje oko ili unutrasnje oko naseg ''Ja''; kada nasu paznju usmerimo sa spoljasnosti ka unutrasnjosti, ka Crnom Suncu, tada ce se nasa cula ponovo okrenuti ka spoljasnjem svetu ali gledano kroz bozje oko, kroz Crno Sunce.

    “Behind your thoughts and feelings my brother, there stands a mighty ruler, an unknown sage – whose name is Self. In your body he dwells. He is your body.”
    Friedrich Nietzsche

    Cakre su energetski centri u nasem telu i sama rec zapravo znaci ''tocak'', bas kao sto su i svastika i Crno Sunce simbolizovani slikom tocka, jer oni odgovaraju masivnim crnim rupama cija gravitacija je toliko snazna da univerzum rotira oko njih i vremenom biva usisan. Velika boginja Kali je takodje jos jedan od simbola koje srecemo ovde. Ona je ta koja prozdire vreme i time privodi jednu epohu, kosmicku kreaciju, svome kraju. Koren Kal se odnosi na crno, vreme i ogranicenje. U indijskoj metafizici Crnom Suncu odgovara mahacakra, odnosno velika cakra. Kali je simbolizovana tockom, krugom, jer je ona, poput Crnog Sunca, centar univerzuma, oko nje se sve okrece i ona oznacava pocetak i kraj svakog doba a njenih 12 aspekata simbolizuju razlicite aspekte kosmickih ciklusa odnosno ralizcita stanja kosmicke svesti.
    Zbog toga se Crno Sunce koristi, poput Mandale, za budjenje primordijalnih snaga u nama. Budjenje moci koja su od rodjenja u nama, ali su uspavane.
    Jos 1901. Madam Blavacka, osnivac teozofskog drustva, govorila je o centru citavog kosmosa, nevidljivom centralnom Suncu, izvoru celokupne energije. Mozda je ono u sazvezdju Eridan? Tamo su astronomi 2007. otkrili najvecu do sada vidjenu prazninu u svemiru...