21. 2. 2013.

Лужички Срби-Lužički Srbi

Лужички Срби су,заједно са нама,Балканским Србима,сачували своје старо име-Срб. Лужички Срби су,нажалост,најмањи словенски народ,који данас живи у Немачкој,тачније у Потсдаму,Бранденбургу(Савезна Република Бранденбург) и на истоку Немачке(Дрезден)
Лужички Срби себе називају Северним,док нас зову Јужним Србима. Код њих је развијена свест да су дошли са брдовитог Балкана,да су некада били један народ и звали су се једним именом-СРБИМА.
Лужичани су подвргнути великој асимилацији,али они се не дају. И сами су на корак до нестајања као народ али су и они дигли свој глас против цепања Србије и отимања Косова и Метохије!
Али не треба да се заборави велики,можда највећи,злочин на овим народом а то је Дрезденски Масакр.
У ноћи између 13. и 14.фебруара 1945.године,Америчко-енглеска авијација просула је "тепих бомби" над овим недужним градом,чије већинско ставноништво чине Руси и Лужичани. За овај злочин до сад нико није одговарао,а пилоти коју су гађали град су одликовани...нека је вечна слава недужним цивилима,а северној браћи да се захвалимо на подршци уз поруку да,ако нестану Лужичани,нестаћемо и ми...



                                          Више о Лужичким Србима на линку:

http://srpskifront.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=1405&hilit=lu%C5%BEi%C4%8Dki+srbi&sid=735bcb9a3f9fc5a086d590bc7607f87f

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                         

.