31. 8. 2012.

Vaskrsli



1. Naravno prvi je Isus iz Nazareta, ali on nije prvi poznat ovom "fenomenu".

2. Krišna iz Indije, poznatiji kao "Hare Krišna". Vrlo interesantan pojava ovaj Krišna, nekih 1200 godina pre Isusa iz Nazareta a sve isto: kraljevskog porekla, majka devica, "bezgrešno oplođena",duhovi joj donelki vest o "blagoj vesti", propovedeo isto što i Isus, povrh svega razapet NA KRSTU IZMEĐU DVA RAZBOJNIKA baš kao i Isus. Vaskrso trećeg dana.

3. Persiska boginja Nana, koja je za svog zemaljskog života obešena o drvo i - vaskrsla. takođe pre Isusa iz Nazareta. Inače ime koje mala deca korsite za svoje bake "nana" - je dobijeno po njoj. Verovatno je u staroj Persiji boginja Nana bila zaštnica male dece.

4. Kvacekoatal iz Meksika, Južna Amerika. Ovaj indijanski spasitelj je postojao nekih 300 godina pre Isusa iz Nazareta po legendi koju je od meksičkih indijanaca zabeležio kataolički fratar tokom osvajanja Meksika. Inače kod Kvacekoatala opet ista priča kao kod Isusa iz Nazareta, Judeja: majka devica, "bezgrešno oplođena", duhovi joj donelki vest o "blagoj vesti", propovedeo isto što i Isus,odlazi u pustinju i tamo isto posti 40 dana... i povrh svega razapet NA KRSTU IZMEĐU DVA RAZBOJNIKA baš kao i Isus. Vaskrso posle skidanja sa krsta.

5. Muhamed iz Meke, Arabija. Naravno i izumitelj islama vaskrso isto. I to i Jerusalimu ni manje ni više, na onom brdu iznad judejskog "zida plača" (zbog tog mesta se i dan danas Ješe i muslije krljaju!)... Vaskrso, živ i to sa konjem pravo u nebo, nego kako!

6. Edip iz stare Grčke. Čuli ste svi za "Edipov kompleks", tako da znate o čemu se radi i o kome. Naravno to je tip iz staro grčke literature i drame. O njemu ima III drame (dobro treća je više o njegov kćeri ili sestri, kako vam već drago da je smatrate). Tako je Edip posle silnih junašatva, prorokovanog ocoubistva, postajenjem kraljem, ženidbom sa sopstvenom majkom (dobro, nije znao o kome se radi) sa kojom je imao nekoliko dece ili braće i sestara, i silne patnje zbog svega toga bogovi su mu se smilovali i živog ga vaskrsli među sebe na nebskom Olimpu da zajedno jedu Manu (toliko su mu bar bili dužni koliko je ovaj mučenik patio u životu). Njegovo vaskrsenje se u drami opisuje samo kao "veličanstveno" i da su tome prisustovale samo negove dve kćeri..ili sestre (kako vam već drago). To što je Edip samo lik iz literature ništa ne umanjuje njegovo "vaskrsenje" jer i kod drugih "Vaskrslih" ništa nije doikazano već su samo priče. Samo Edip nije imao vremena da iz priče preraste u legendu a iz legende u mit..pa iz mita u religiju.

7. I za kraj moj omiljeni: ODIN. Odin koji je sebe samog obesio o drvo, beše Jagdrazil?!?! Tako je jednoki stari čiča Odin "žrtvovao samog sebe - samome sebi". Naravno posle toga je vaskrso i otišo u Valahalu da vlada u onoj velikoj hali gde se prave besne žurke sa Valkirama za pale ratnike koji su opstali tog dana u dnevnoj bitci u Valhali (a poginuli u toj bitci će u toku noći vaskrsnuti da ponovo okušaju sreću sutradan u novoj bitci).

Tako istorijski vaskrsenje nije nikakavo čudo. Inače ima spisak od nekih 27 (!) spasistelja, svi bezgrešno zašetih i u većini slučajeva "vaskrslih", po mnogome čemu indentičnih "Isusu iz Nazareta".

.

Nenad Dinarski


.